Punkty: 793

odwiedziny: 409      następny

powrót

Czereśnie w cieście naleśnikowym

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Ciasto:
- 1 szklanka słodkiej śmietanki,
- 3 jaja,
- 100 g mąki (2/3 szklanki),
- 60 g cukru,
- szczypta soli,
- laska wanilii,
Owoce:
- czereśnie bez pestek lub maliny - tyle, by zakryć dno naczynia

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wkładamy śmietanę, jajka, mąkę, cukier i sól. Laskę wanilii rozcinamy, zeskrobujemy ziarenka ze środka, dodajemy do reszty składników. Wszystkie składniki ciasta miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Naczynie żaroodporne (okrągłe o średnicy ok. 24 cm i wys. 4 cm) napełniamy płynnym ciastem do wysokości ok. 0,6 cm. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 min, aż zetnie się skórka. Na zapieczonym spodzie rozkładamy jedną warstwę owoców. Zalawamy ciastem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Podawajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj